Amsterdam

Lycka, 118 sociale appartementen

Terug naar het overzicht
TPDVSP Sloterdijk diagr scale
TPDVSP Sloterdijk diagr exploded
TPDVSP Sloterdijk diagr loodsen

Gestapelde woonloodsen

Binnen een paar jaar ondergaat het gebied rond het NS-station Amsterdam Sloterdijk een enorme transformatie. Tot nu toe was het gebied een typisch conventioneel zakendistrict met grote kantoorgebouwen. In de toekomst zal het gebied transformeren tot een gemengd stadsdeel met extra woon- en recreatieprogramma's. Er zullen 8 appartementsgebouwen rond een pocketpark gebouwd worden. Het perceel voor ons ontwerp ligt naast het verhoogde Hemboog-spoor. Om de schaalsprong te maken van de grote kantoortorens in het gebied naar een woningschaal, introduceerden de stedenbouwkundigen van de gemeente Amsterdam de term 'woonloods'; Een blok met een tussenschaal en een industriële look.

Onze opdracht was het maken van een ontwerp voor een ​​toren van 10.000 m² van ongeveer 50 meter hoog. We ontwikkelden een ontwerpconcept waarbij de toren is opgebouwd uit 5 woonloodsen met elk hun eigen expressie.

Het gebouw herbergt een verscheidenheid aan specifieke woningtypes van verschillende groottes. Voor elk van deze typen is een speciale woonloods op maat gemaakt. Een logische en pragmatische methode die leidt tot 5 autonome woonloodsen met verschillende afmetingen. Door ze te stapelen rond een centrale kern ontstond een horizontaal gelede toren met dakterrassen op verschillende niveaus in het gebouw. De verschillen tussen de typen en interieurs van de woonloodsen komen tot uiting in de vormgeving van hun gevels.

TPDVSP 31 Lycka Ossip

Natuurlijke duurzaamheid #

Om van een toren een duurzaam gebouw te maken, moeten alle registers open. Gezien de beperkte footprint van het gebouw is er weinig dakoppervlak voor waterberging, zonnepanelen en groen. Niettemin is Lycka een duurzaam en natuur-inclusief gebouw. Hiervoor zijn een aantal ingrijpende maatregelen getroffen.

Om te voorkomen dat bij stortbuien het riool overbelast raakt, wordt er regenwater op de daken gebufferd. Tijdens een regenbui wordt het water eerst op de daken verzameld en later geleidelijk afgevoerd. Een deel van het regenwater wordt opgeslagen om de groene daken in droge tijden van water te voorzien.

De beplanting van de daktuin en de groene gevels is nauwkeurig afgestemd op hun oriëntatie. De planten op de zuidelijke zonzijde verschillen van die aan de schaduwrijke noordzijde. Door de diversiteit aan beplanting worden insecten en vogels aangetrokken, met een rijke verscheidenheid aan planten en dieren als gevolg.

Om te voldoen aan de energievraag zijn zonnepanelen op het bovenste dak van het gebouw geplaatst, aangevuld met panelen op het dak van het kantoor van Eigen Haard aan de overzijde van de Arlandaweg. Het gebouw heeft een centrale WTW-unit. De ventilatie-installaties in de appartementen zijn zo ingeregeld dat het in iedere woning mogelijk is om de ramen open te zetten.

De nabijheid van het station Sloterdijk heeft het mogelijk gemaakt om volledig in te zetten op OV en fietsgebruik en een autovrij gebouw te maken. Er zijn geen parkeerplaatsen voor auto’s maar er is wel een grote gezamenlijke fietsenstalling in het gebouw.

TPDVSP axo sloterdijk
TPDVSP 08 Lycka Ossip