Moskou

Dutch House, 360 appartementen

Terug naar het overzicht
TPDVSP Dutch House 00 diagram
TPDVSP Dutch House typical plan2

Zaagtand plattegrond

De woonwijken in Moskou worden ingrijpend getransformeerd. De vraag naar woningen is extreem hoog. In veel wijken maken de typische blokken van 5 verdiepingen plaats voor hoogbouw, waardoor de buurt onder druk komt te staan en de bezonningseisen (zonlicht op de gevel van de nieuwe en de bestaande aangrenzende gebouwen) de hoogste ontwerpuitdaging worden.

Het "zaagtand" -plan biedt aan elk appartement ramen in twee richtingen. Daardoor vangt het appartement twee keer zoveel direct zonlicht per dag op. Deze indeling vormt de basistypologie van de twee gebouwen.

De blokken zijn ontwikkeld als één ensemble met een sterke identiteit. Binnen dit ensemble variëren de torens, net zoals individuele personen verschillend kunnen zijn, maar toch ziet iedereen dat ze tot dezelfde familie behoren.

De opdrachtgever vroeg expliciet om Nederlandse architectuur. Met begrippen als identiteit en samenhang in gedachten, is een eigentijdse architectonische vormgeving ontwikkeld, gebaseerd op het idioom van de Amsterdamse School: expressieve plasticiteit met bij voorkeur ronde vormen, een ritmische herhaling van volumes, verticale articulatie en repeterende, vierkante ramen. Verder kenmerkt de Amsterdamse School zich door afgewogen gebruik van de materialen baksteen, hout, glas, natuursteen, beton en metaal, in combinatie met monumentale houten ingangspartijen en uitzonderlijke details.

De les van de Amsterdamse School is dat de nadruk bij het ontwerpen moet liggen op creatief materiaalgebruik, verfijnde architectonische details en op een precieze manier van bouwen. Met onze Russische co-architect, de bouwers en onze opdrachtgever konden we dat niveau van precisie bereiken.

TPDVSP Dutch House 06 snow
TPDVSP Dutch House 00
TPDVSP Dutch House 08 elegant snow

De kenmerken van de Amsterdamse School zijn getransformeerd in moderne ontwerpinstrumenten, zoals de ritmiek van de zaagtandgevel, de getrapte afgeronde erkers en het abstracte patroon van kleine vierkante ramen. Met deze strategie was het mogelijk om het ensemble Dutch House een spectaculaire architectonische verschijning te geven. Door het spel van licht en schaduw wordt vanuit iedere hoek het samenspel van de twee gebouwen anders ervaren.

Bij de materiaalkeuze en detaillering van Dutch House is hetzelfde principe gevolgd. De gevels zijn opgetrokken in Hollandse, oranjegekleurde bakstenen, in de ronde erkers zit gebogen glas en de zware entreedeuren zijn monumentaal door hun houten profilering,

TPDVSP Dutch House fragment
TPDVSP Dutch House DWG04 section

De gangen die naar de appartementen leiden zijn zeer specifiek door de zaagtandstructuur. Om de ervaring daarvan te versterken zijn er verticale verlichtingsstrips toegepast van vloer tot plafond. Deze strips werpen direct en indirect licht op de 3D tulpenpatronen.

TPDVSP Dutch House 16 sawtooth corridor
TPDVSP DUTCH HOUSE axo