Den Haag

Wenckebach, 137 appartementen

Terug naar het overzicht

Het gebouw speelt op twee manieren een rol in de stedelijke context:

Enerzijds verbindt de L-vormige laagbouw van vier lagen het gebouw met de aangrenzende gebouwen en maakt het zo het stadsblok compleet. Anderzijds geeft het acht verdiepingen tellende volume op de hoek het blok een accent dat vergelijkbaar is met de voormalige kerktoren van de Majellakerk die ooit op deze plek stond. Dit volume markeert het plein als een van de landmarks in de omgeving.

De hoeken van het acht verdiepingen tellende volume zijn afgerond. Deze vorm loopt door in de L-vormige laagbouw en markeert de entrees aan de Noordpolderkade en de Wenckebachstraat. De entrees hebben een dubbele hoogte en geven een doorkijk naar de tuin in het blok.

De afgeronde hoeken hebben gebogen glaspanelen. Deze specifieke ramen geven het ontwerp een iconische uitstraling.

TPDVSP model IMG 6132
TPDVSP model IMG 6128
TPDVSP Wenckebach cam 03 LT
TPDVSP Wenckebach cam 02 LT

De centrale atriumgang krijgt de functie van een straat, waar huurders elkaar ontmoeten en waar doorzichten naar de verschillende verdiepingen de levendigheid van het gebouw versterken. Daglicht komt vanuit grote dakramen het atrium binnen en brengt daglicht naar het binnen-"plein" op het laagste niveau.

Dit gebouw is ontworpen voor een duurzame toekomst met onzichtbare maatregelen zoals zonnepanelen op de platte daken, decentrale boosterwaterpompen en lage temperatuur verwarming. Daarnaast kunnen de plattegronden van de woningen eenvoudig worden aangepast aan toekomstige veranderingen in het gebruik.

TPDVSP Wenckebach 04axo
TPDVSP Wenckebach cam 04 LT

Op de begane grond bevinden zich woningen. Het vloerniveau is een halve meter verhoogd om privacy en afstand tot het openbare trottoir te bieden. De appartementen hebben een eenzijdige oriëntatie en zijn allemaal voorzien van een eigen loggia. De appartementen zijn toegankelijk via de centrale atriumgang.

Een belangrijke doelgroep voor dit project zijn oudere huurders. De indeling van de plattegrond van het type appartement is ontworpen om tegemoet te komen aan de specifieke eisen van deze groep. De appartementen zijn “zorgklaar” wat inhoudt dat het appartement eenvoudig aangepast kan worden voor rolstoelgebruik.