Bergen op Zoom

‘Bonus Beuk’, 17 rijwoningen

Terug naar het overzicht
SPUTNIK Markiezaten FLW diagram2

Het project maakt onderdeel uit van de nieuw ontwikkelde wijk Markiezaten in Bergen op Zoom.

Volgens het stedenbouwkundig plan moeten de woningen bijdragen aan een “jaren dertig” sfeer. Dit soort romantische historisering is misschien populair, maar is niet gemakkelijk te creëren. Het appelleert aan een buurtgevoel waar kinderen vrij op straat spelen, met toezicht door hun ouders vanuit het raam of door buren die toevallig ook op straat zijn. Allemaal veilig en gelukkig. Het is echt een fundamentele vraag hoe architectuur het gedrag en de sfeer in een buurt kan beïnvloeden, en de kleur van de bakstenen en het detail van het raamkozijn kunnen zeker niet het enige antwoord zijn.

Wij denken dat de oplossing ligt in het verzachten van de overgang van de straat naar het interieur. Het zijn de gradaties van publiek naar privaat, waarvoor in de jaren dertig slimme bouwkundige hulpmiddelen werden ingezet, zoals nissen, muurtjes, plantenbakken, erkers. In het ontwerp voor de 17 woningen zijn deze tools vertaald naar een hedendaagse architectuur, waardoor het project stevig in zijn context is verankerd.


Thuis #

Thuiskomen begint bij het betreden van je straat. De straat heeft een ruimtelijke, groene en weelderige kwaliteit en uitnodigende materialen. Je kent je buren omdat je ze vaak op straat tegenkomt of omdat ze in hun voortuin zitten. Je loopt langs het lage muurtje dat je voortuin van de straat scheidt en gaat over je eigen pad naar je voordeur. Je begroet je partner binnen door de erker voordat je naar binnen gaat. De voordeur is beschut tegen regen door een overstek…. enzovoort.

SPUTNIK Markiezaten hoekwoning

Op de locatie passen 17 standaard rijtjeshuizen met een overspanning van 5,40 m. De opdracht voor het project vraagt ​​echter om zogenaamde nultredewoningen, wat inhoudt dat het hoofdwoningprogramma op de begane grond toegankelijk moet zijn. Op de begane grond zijn daarom een ​​tweepersoonsslaapkamer en badkamer toegevoegd. Dat maakt het een puzzel om alsnog 17 woningen op de locatie te passen. In de oplossing die we bedachten, past het extra programma van twee huizen in één bonusbeuk. De plattegronden van de twee huizen grijpen als bajonetten in elkaar, binnen de 10,80 m van twee standaardoverspanningen.

De woningen moeten geschikt zijn voor zowel ouderen als jonge stellen. Naast de woonkamer en keuken bevinden zich dan ook de badkamer en een master bedroom op de begane grond. De slaapkamer kan gebruikt worden als flexibele uitbreiding van de woonkamer.

SPUTNIK Markiezaten bonusbeuk diagram
SPUTNIK Markiezaten woningtype

gallerij #