TPDVSP team

2014 was een magisch jaar voor ons. In dat jaar besloten Paul de Vroom Architecten en Sputnik voor het eerst de krachten te bundelen voor een besloten prijsvraag in Moskou. Die beslissing bleek beter dan we ooit hadden durven dromen. De samenwerking tijdens dat eerste project was verfrissend en stimulerend en haalde het beste uit onze gezamenlijke ervaring en kennis. Sindsdien werken we in teamverband aan projecten in Nederland en in het buitenland, variërend van (sociale) woningbouw tot kantoren en andere commerciële gebouwen. In 2016 zijn de bureaus logischerwijs samengevoegd.

De oorlog in Oekraïne heeft er toe geleid dat wij onze activiteiten in Moskou tot nader orde hebben gestaakt. Onze gedachten zijn bij onze Oekraïense en Russische vrienden en collega's in deze zeer moeilijke tijden. We hopen dat ze veilig zijn en sterk blijven. Tijdens het werk aan de projecten in Moskou hebben we collega's ontmoet met wie we een langdurige werkrelatie delen, die vrienden geworden zijn en met wie we de kernwaarden vrede, vrijheid en een open samenleving delen.

Paul de Vroom Architecten is opgericht in 2013. Met dit bureau is Paul een nieuwe en uitdagende koers ingeslagen, na een carrière van 30 jaar als oprichter-partner van DKV Architecten. Met DKV realiseerde Paul de Vroom een reeks projecten op het gebied van huisvesting, stedenbouw, utiliteitsbouw en openbare bouw die in binnen- en buitenland met lovende kritieken werden ontvangen.

Sputnik Architecten is een Nederlands bureau. Er is geen Russische achtergrond of verbintenis. De naam is gekozen bij de oprichting in 2000, refererend aan de eerste satelliet die in 1957 in een baan om de aarde gebracht werd. Een hemelbestormend idee, uitgevoerd met een elegante eenvoud. Daar spiegelt het bureau zijn ontwerpmethode aan. Het symboliseert innovatie en een positief toekomstbeeld.

Veel projecten van vóór 2014 in onze afzonderlijke bureaus waren van grote invloed op onze ontwikkeling als architecten. Daarom wordt, naast ons recente werk, een selectie van deze projecten gepresenteerd in het Projecten Overzicht.


uitgelicht project: Lycka, Amsterdam Sloterdijk #

TPDVSP 20 Lycka Ossip

In dit project zijn we erin geslaagd om op een uitermate efficiënte manier het intensieve programma van compacte sociale woningen vorm te geven in een stoer gebouw, dat de schaal van de omringende kantoorkolossen verenigt met de schaal van de woningen.

bekijk het project Lycka

Themes that guide our work #

SPUTNIK Goed Wonen TU Delft01

Good Affordable Housing Research Project

We design buildings for people to inhabit, to cherish as their home or to have a friendly work place in. In the process of designing we are guided by 4 themes to achieve that goal: Smart Typologies, Sustainable Future, Tailor Made Design and Building is a Craft.Who we are and how we work #

TPDVSP team

Henk, Paul & Bert Karel

Paul, Henk and Bert Karel have different backgrounds in their professional careers, but share a heart felt belief in the power of models and types as driving forces in the design and communication process of a project.

Thinking in types and models is a method that acts as a catalyst in the design process, especially in the earliest stages of plan development. With a type or model sketch on the table, it is very possible for everyone to gain insight into the right programmatic and urban design principles. Thinking in types and models ensures that all parties involved - client, architect, government - discover the possibilities of the assignment in an open-minded way.


Voor ideeën schetsen en nieuwtjes #

Moscow Melnikov 4

een uniek bezoek aan het Melnikov House

In de Journal verzamelen we nieuws over ons bureau, ideeën die nog geen plek in een project hebben gekregen, verslagen van excursies en projectbezoeken, updates van de bouw, enzovoort. Het is een plek die een overzicht geeft van wat ons zoal bezighoudt.