Ruben's foto's

Iedere keer als een project klaar is, proberen we een professionele fotograaf te sturen om mooie foto's te maken van het gebouwde resultaat van onze inspanningen. Ruben Dario Kleimeer is al jaren een van onze favorieten. Geweldige architectuurfotografie gaat veel verder dan het horizontaal krijgen van de horizon en de juiste kleuren weergeven. Als we een fotograaf inhuren, vragen we altijd om twee soorten afbeeldingen. Eén type is een reeks foto's die we "de trouwreportage" noemen, die alle kanten van het project laten zien "alsof je erbij bent". Het andere type is de interpretatie van de kunstenaar van ons werk.

Neem de tijd #

Toen het woningbouwproject Achterhaven in Historisch Delfshaven in Rotterdam gereed was, hebben we Ruben Dario Kleimeer gevraagd de architectuurfoto’s te maken. Ruben was gepassioneerd door zijn full frame analoge camera. Hij verkende de locatie dagenlang, wachtend op het perfecte licht en de perfecte omstandigheden, voordat hij op de ontspanknop drukte. De resulterende foto’s vertellen een verhaal waarin het project een rol speelt. De foto's van Achterhaven zijn gedrukt op grote panelen en maakten deel uit van Rubens tentoonstelling in een kunstgalerie in de Witte de Withstraat in Rotterdam in 2013.

SPUTNIK Achterhaven f waterfront avond
SPUTNIK Achterhaven f overview

Achterhaven, © Ruben Dario Kleimeer

Vervolgens vroegen we Ruben om de essentie van het Qualm-kantoorgebouw in één foto te vangen. Hij koos het “blauwe uur” om het warme sfeervolle interieur te laten zien als contrast met het ingetogen pragmatische gevelontwerp.

SPUTNIK Qualm Zijgevel Rubén Dario Kleimeer

Qualm, © Ruben Dario Kleimeer

In Bergen op Zoom heeft Ruben twee foto’s gemaakt van ons sociale woningbouwproject. De eerste toont het project en de aangrenzende huizen die tegelijkertijd door een andere ontwikkelaar zijn gebouwd. Op de tweede foto is de hoekwoning te zien. Ruben vroeg speciaal aan een van de huurders of hij zijn rode oldtimer voor het huis wilde parkeren.

SPUTNIK Markiezaten vanaf de dijk

“Bonus Beuk” woningen, © Ruben Dario Kleimeer

SPUTNIK Markiezaten hoekwoning

“Bonus Beuk” woningen, © Ruben Dario Kleimeer

De foto die Ruben nam in de parkeergarage van de Erasmus Universiteit, net nadat deze was opgeleverd en schoongemaakt, is magisch. Wie weet: is de garage door een of andere calamiteit net ontruimd, of is het wachten op de eerste auto's van bezoekers die de dag beginnen?

SPUTNIK Erasmus University Parking Garage leeg

Erasmus University parkeergarage, © Ruben Dario Kleimeer

Squares wordt gekenmerkt door zijn abstracte geometrische gevelraster. Ruben maakte dat perfect duidelijk door deze afstandsopname.

TPDVSP Rubén Dario Kleimeer Squares Prinsenlaan

Squares © Ruben Dario Kleimeer