tijdens lockdown #2

Tijdens de Covid-19-lockdown periode werden er wat werkzaamheden uitgesteld, waardoor we ineens wat vrije tijd hadden. We waren ook fysiek gescheiden en richtten thuis werkplekken in. Als experiment deden we mee aan een andere open ontwerpwedstrijd, terwijl we als team uitsluitend via Slack en Zoom communiceerden. We kijken met plezier terug naar het experiment en het resulterende ontwerp, maar we vonden het nog leuker toen we na 2 maanden weer bij elkaar op kantoor konden zitten.

V Iew 1 3 WTF
200423 diagram2b
SPUTNIK Nijmegen Volksbelang GSH diagram units text 1500x1660

Gisse Staopel Huuse, Nijmegen

De opgave is glashelder over de ambitie: een innovatief ontwerp voor een comfortabele sociale huurwoning die circulair, energiezuinig en goedkoop is. De ambitie hebben we vertaald naar drie ontwerpthema's met 10 kenmerken.

Betaalbaar comfort

1. Ten eerste moeten de typeplannen van de appartementen voldoen aan de wensen van de huurders en flexibel zijn voor toekomstige veranderingen. De beschrijvingsprofielen van de denkbeeldige huurders laten de diversiteit en specificiteit van die wensen zien.

2. Door gebruik te maken van een modulair systeem van prefab units kan een forse kostenbesparing worden gerealiseerd. De prefabricage gebeurt in een gecontroleerde omgeving die onverschillig is voor de weersomstandigheden. De units kunnen in verschillende configuraties worden gestapeld.

3. De appartementen moeten betaalbaar zijn; het is sociale woningbouw. Door compacte appartementen te ontwerpen en extra programma te delen tussen buren, kan de huur laag zijn.

Energiezuinig

4. Het ontwerp ondersteunt de energie-efficiëntie van het gebouw. Door de oost-west oriëntatie wordt het comfort aanzienlijk verhoogd, waardoor de verwarming en de verlichting vaker uitgeschakeld kunnen worden. Naast het dakoppervlak kan de zuidgevel gebruikt worden voor het plaatsen van zonnepanelen.

5. Energie wordt opgewekt door zonnepanelen, het gebouw wordt aangesloten op het warmtenet dat wordt opgeladen door afvalenergiecentrale ARN en er worden warmtepompen toegepast.

Omgeving

6. Het gebouw maakt deel uit van een duurzame levenscyclus. Het is circulair door de keuze van de gebruikte materialen en de registratie van die materialen in het Materiaalpaspoort.

7. Het gebouw is gebouwd met CLT (Cross Laminated Timber). Dit is verreweg de meest duurzame keuze, omdat het volledig herbruikbaar is en het een zeer beperkte bijdrage levert aan de uitstoot van CO2.

8. Op elke verdieping wordt het door het plaatsen van aparte afvalcontainers mogelijk gemaakt voor de huurders om gescheiden afval aan te bieden.

9. De directe context speelt een belangrijke rol in het comfort. De openbare ruimte is groen en gastvrij. Het gevoel van thuiskomen begint al als je je auto of fiets parkeert.

10. Het gebouw draagt ​​bij aan de biodiversiteit in de stad, bijvoorbeeld in de detaillering van de gevel zijn nestplaatsen verwerkt.

SPUTNIK Nijmegen Volksbelang GSH plans 1500x1061
SPUTNIK Nijmegen Volksbelang GSH facade section 1500x1060

graphic samples/props by Macrovector