tijdens lockdown #1

Tijdens de Covid-19-lockdown periode werden er wat werkzaamheden uitgesteld, waardoor we ineens wat vrije tijd hadden. We waren ook fysiek gescheiden en richtten thuis werkplekken in. Als experiment deden we mee aan een open ontwerpwedstrijd, terwijl we als team uitsluitend via Slack en Zoom communiceerden. We vonden het een leuk experiment met een mooi ontwerp als resultaat, maar we vonden het nog leuker toen we na 2 maanden weer bij elkaar op kantoor konden zitten.

View 1
View 2
View 3
2200317 044 LQ

Wooncomplex Vysocany, Praag

De opgave voor de prijsvraag is het de herontwikkeling en verdichting van een slooplocatie in een wijk die gekenmerkt wordt door gesloten bouwblokken. Wij stellen een doorwaadbaar stedenbouwkundig plan voor met een typologie van kleine blokken met een beperkt aantal woningen op de verdiepingen. De blokken zijn onderling verbond door loopbruggen, waardoor er niet in elk blok een lift hoeft te worden voorzien, maar wel elk appartement een hoekwoning wordt.


Urban Pixel Blocks: een nieuwe en vertrouwde buurt.

In het noordoosten vormt de locatie een hoek met het Psí Louka-park en de onlangs vergrote Poliklinika Vysočany. In het zuiden grenst de ontwikkeling aan de perimeterblokken op de site en langs de U Skládky-straat. De site biedt de mogelijkheid om beide werelden te ontmoeten door het perimeterblok te completeren met een doorlatende open structuur genaamd: Urban Pixel Blocks.

Een semi-openbaar, groen binnenplaatspodium

Langs de K Moravině-straat, richting Sokolovská-straat, helt het terrein 2 meter naar beneden. Door de bestaande en nieuwe hofjes te nivelleren ontstaat er een verhoogd podium dat bereikbaar is via stedelijke trappen en hellingbanen. Dit binnenplaatspodium legt een stedelijke verbinding met het stadsleven terwijl het een semi-openbaar karakter blijft; door het hoogteverschil met de drukke straat hoort het natuurlijk bij de wijk.

Onder het podium bevindt zich de tweelaagse parkeergarage. De zorgvuldige lay-out zorgt voor twee grote 'zakken' waarin grote bomen vrije ruimte hebben om in de aarde te wortelen. De nieuwe groene binnentuin sluit aan op het groen en de volgroeide bomen in de bestaande binnentuin.

Uitsluitend hoekappartementen

Een groot voordeel van de Pixel Blocks is dat binnen elk blok alle appartementen op de hoeken zijn gesitueerd. De woonkamers zijn altijd georiënteerd op de binnenplaats of de straat (oost & west) en hebben een eigen loggia.

Aan de 6 meter brede steegjes, vanaf de 2e verdieping, is een reeks bruggen te zien die de verschillende Pixel Blocks met elkaar verbinden. . Deze bruggen maken deel uit van een intern circulatieprincipe van korte gangen, trappen en liften dat is ontworpen om het aantal verticale toegangspunten terug te brengen tot zes. De bruggen geven tevens toegang tot de gezamenlijke daktuinen.

Vertrouwde architectonische expressie in de gevels

De architectuur van de Pixel Blocks wil verwijzen naar de architectuur van de bestaande gebouwen in de nabije omgeving. Het appartementencomplex kan in principe worden beschouwd als een perimeterblok dat regelmatig wordt doorgesneden. De gevels van de blokken bestaan ​​uit een sterk en kleurrijk stucwerkraster met raamkozijnen, dat zichzelf presenteert als de 2.0-versie van het Vysočany-omtrekblok

Sect2

graphic samples/props by Macrovector