Amsterdam

Lycka, 118 sociale appartementen

Назад к обзору
TPDVSP Sloterdijk diagr scale
TPDVSP Sloterdijk diagr exploded
TPDVSP Sloterdijk diagr loodsen

Gestapelde woonloodsen

Within a couple of years, the area around the railway station Amsterdam Sloterdijk will undergo a tremendous transformation. Until now the area was a typical conventional business district with large office buildings. In the future the area will transform into a mixed use urban district with additional housing and leisure programs. The plot for our design is marked “Kavel O, blok 9B” and lies next to the elevated railway tracks called Hemboog. Kavel O will consist of 8 apartment buildings around a pocket park. In order to make the scale jump between the large office towers in the area to a housing scale, the urban planners of the City of Amsterdam introduced the term “woonloods” (housing-warehouse); A block with an intermediate scale and an industrial look.

The brief and the building envelope called for a 10.000 sqm tower of around 50m high. We developed a design concept in which the tower is built up from 5 woonloodsen, each with their own expression.

The building houses a variety of specific housing types of different sizes. For each of these types a special woonloods has been tailor made to fit. A logical and pragmatic method that lead to 5 autonomous woonloodsen with different measurements. By stacking them around a central core a horizontally articulated tower appeared with roof terraces on different levels in the building. The differences between the types and interiors of the woonloodsen is expressed in the design of their facades.

TPDVSP 31 Lycka Ossip

Natuurlijke duurzaamheid #

Om van een toren een duurzaam gebouw te maken, moeten alle registers open. Gezien de beperkte footprint van het gebouw is er weinig dakoppervlak voor waterberging, zonnepanelen en groen. Niettemin is Lycka een duurzaam en natuur-inclusief gebouw. Hiervoor zijn een aantal ingrijpende maatregelen getroffen.

Om te voorkomen dat bij stortbuien het riool overbelast raakt, wordt er regenwater op de daken gebufferd. Tijdens een regenbui wordt het water eerst op de daken verzameld en later geleidelijk afgevoerd. Een deel van het regenwater wordt opgeslagen om de groene daken in droge tijden van water te voorzien.

De beplanting van de daktuin en de groene gevels is nauwkeurig afgestemd op hun oriëntatie. De planten op de zuidelijke zonzijde verschillen van die aan de schaduwrijke noordzijde. Door de diversiteit aan beplanting worden insecten en vogels aangetrokken, met een rijke verscheidenheid aan planten en dieren als gevolg.

Om te voldoen aan de energievraag zijn zonnepanelen op het bovenste dak van het gebouw geplaatst, aangevuld met panelen op het dak van het kantoor van Eigen Haard aan de overzijde van de Arlandaweg. Het gebouw heeft een centrale WTW-unit. De ventilatie-installaties in de appartementen zijn zo ingeregeld dat het in iedere woning mogelijk is om de ramen open te zetten.

De nabijheid van het station Sloterdijk heeft het mogelijk gemaakt om volledig in te zetten op OV en fietsgebruik en een autovrij gebouw te maken. Er zijn geen parkeerplaatsen voor auto’s maar er is wel een grote gezamenlijke fietsenstalling in het gebouw.

TPDVSP axo sloterdijk
TPDVSP 08 Lycka Ossip