Den Haag

Zuigerstraat, 26 appartementen

Terug naar het overzicht
DKV Zuigertsraat 02
DKV Zuigerstraat SITUATIE
DKV Zuigertsraat 01

Het ontwerp van het appartementengebouw aan de Wenckebachstraat in de wijk Laak Noord in Den Haag is op verschillende niveaus te lezen.

Op stedelijk niveau zijn identiteit en consistentie de sleutelwoorden. De nieuwbouw is het laatste volume dat het bestaande gesloten woonblok vervolledigt; tegelijkertijd werkt het als een frisse, eigentijdse toevoeging aan de contrasterende bouwmassa's aan de Wenkebachstraat, definieert het plein als een stedelijke ruimte en geeft het identiteit.

Op programmaniveau moesten ouderenwoningen worden gecombineerd met een grote bovengrondse parkeergarage. De oplossing is een U-vorm met brede appartementen die langs korte galerijen rond een collectieve tuin zijn geplaatst. Zo krijgen de bewoners die aan huis gebonden zijn maximaal contact met de buitenwereld. De hoofdentree en de woonkamers met balkon zijn nadrukkelijk op het plein en de straat georiënteerd. De benodigde parkeerplaats voor 35 auto's is half verscholen zodat het gebouw zich van alle kanten als appartementengebouw presenteert.

DKV Zuigerstraat plg bg

Op architectonisch niveau is er ook de dualiteit van identiteit en consistentie. De gevels aan de straten zijn ingetogen vormgegeven om aan te sluiten op de vlakke, gesloten gevels van de bestaande aangrenzende rijtjeshuizen. De gevel aan het plein is expressief en transparant, wat het gebouw een zelfverzekerde uitstraling geeft als voorbeeld van modern wonen in sociale woningbouw. De materialen benadrukken deze houding. Het basismateriaal is een gemengde rood-paars-oranje baksteen die aansluit bij de kleuren van het bestaande metselwerk. Grote glaspartijen en verspringende balkons geven de gevel op het plein een expressief, transparant karakter.

DKV Zuigertsraat 03
DKV Zuigertsraat 06 crtyrd
DKV Zuigertsraat 07 crtyrd
DKV Zuigertsraat 04 int
DKV Zuigerstraat drsn