Moskou

Wellton Towers, 1.300 appartementen

Terug naar het overzicht

Hemelreikend #

Wellton Towers wordt het hoogtepunt van de herontwikkeling van District 75 in Moskou, niet alleen door de hoogte van de drie gebouwen tot 200 meter hoog, maar ook door de 'pole position' in de opvallende hoek bij Prospekt Marshala Zhukova en Ulitsa Narodnogo Opolchenia. De symbolische waarde van dit project voor de hele wijk is niet te onderschatten. Vanuit alle richtingen zijn deze drie gebouwen van ver te zien.


TPDVSP Wellton Towers facade scheme

Met bouwhoogtes van respectievelijk 160, 180 en 200 meter is Wellton Towers met recht een hoogbouwproject te noemen.

Het is een van de fundamentele wetten van hoogbouw dat ze alzijdig ontworpen moet worden. Een toren kan zich niet verbergen, hij heeft alleen voorgevels. De architectuur van een torenconstructie bestaat uit de basis, het lichaam en de kroon. Deze drie elementen vereisen een specifiek architectonisch idee dat het algemene concept van het gebouw versterkt.

TPDVSP Wellton Towers park

Voor het torenlichaam hebben we een verticale compositie ontworpen die gebaseerd is op een golvend patroon van sculpturale massa's en afgeronde openingen en die doorloopt over de gehele hoogte. Vervolgens introduceren we een verticale articulatie in twee delen.

Door deze differentiatie binnen het hoofdvolume maken we relatie met de bouwhoogte van 75 meter die veel voorkomt bij de omliggende gebouwen. De verticale geleding wordt zichtbaar gemaakt door de toevoeging van verspringende balkons op het onderste deel. Deze elementen lijken organisch uit de sculpturale gevel te groeien.

De gevel van de plint is grotendeels gesloten, op een enorme glazen ingang en een patroon van perforaties na. De gevels van het podium zijn volledig transparant en maken de achterliggende constructie van de torens zichtbaar. De gevels van de kroon zijn gesloten vlakken met een patroon van openingen in een verloop. De maatvoering van deze openingen wordt afgestemd op het lichtconcept, dat 's avonds de kroon van het gebouw zal benadrukken.

TPDVSP Wellton Towers spikes

'Reboot' het gevelontwerp #

In hoogbouw moeten twee schijnbaar tegenstrijdige schalen op elkaar worden afgestemd. Aan de ene kant is er de gigantische schaal van het gebouw, aan de andere kant de ‘fijne korrel’ van het individuele appartement. Als een grootschalig appartementengebouw een goed ontworpen uitstraling heeft die het onderscheidt van de meeste woontorens, krijgt het gebouw een iconische kwaliteit waardoor de bewoners er trots op zijn om er te wonen (en de voorbijgangers jaloers dat ze er niet wonen). Vervolgens moet woonarchitectuur altijd verwijzen naar de menselijke maat. Door het kleinschalige in een gebouw in te passen, bij voorkeur door toepassing van herkenbare elementen als enkelvoudige kozijnen en balkons, voelen bewoners zich verbonden met hun woning.

Wat betreft de materialen die geschikt zijn voor een wooncomplex zo groot als Wellton Towers, heeft onze opdrachtgever ons uitgenodigd om glasvezelversterkt beton te gebruiken voor de gevels, omdat Krost recent een revolutionaire methode heeft ontwikkeld om dit materiaal direct op de bouwplaats aan te brengen. Glasvezelversterkt beton opent een compleet nieuwe wereld van esthetische mogelijkheden. Het daagde ons uit om onze manier van denken te ‘rebooten’.

TPDVSP Wellton Towers night

gallerij #