Shuishe, Taiwan

Sun Moon Stars, een impuls voor toerisme

Terug naar het overzicht

De opdracht van de prijsvraag is de herontwikkeling van de toeristische infrastructuur op een van de mooiste locaties in Taiwan. Ons voorstel pleit voor zowel zones voor versnelling als zones voor vertraging. Bij de ontwikkeling van de versnellingszones is de grote vraag naar parkeercapaciteit behandeld als een potentieel om schoonheid en kwaliteit te genereren, in plaats van het als een probleem te zien. In het park zorgen twee schijfvormige follies voor schaduw en beschutting tegen de regen voor elk soort openbaar gebruik.

Het Sun Moon Lake is heel bijzonder. Tegen een achtergrond van beboste heuvels hangt tijdens elke schemering en elke dageraad een mystieke mist boven het wateroppervlak. Het is de nummer één huwelijksreislocatie van Taiwan. En in de buurt van Shuishe staat het resort hotel genaamd The Lalu, ontworpen door de Australische Kerry Hill, waar die pasgetrouwden in luxe kunnen verblijven. De Lalu is op het moment echter het enige toeristische programma rond het meer. Daarom vroeg het Taiwanese ministerie van toerisme om ontwerpvoorstellen in een internationale wedstrijd om meer toeristen naar Sun Moon Lake te lokken.

Het potentieel is duidelijk. Maar met succesvol toerisme komt ook de dreiging van het om zeep helpen van de kwaliteit die de toeristen in de eerste plaats aantrok. Ons masterplan identificeert vijf locaties rond het meer die kunnen worden versneld door een toeristisch en commercieel programma. Even belangrijk is de belofte van het masterplan dat de rest van het landelijk gebied rond het meer onaangeroerd blijft. Een kaart met do's en don'ts.

De wedstrijdopdracht vraagt ​​om gedetailleerde voorstellen voor twee locaties: Shuishe (paars) en Hsiangshan (blauw)

SPUTNIK Sun Moon Lake do map
SPUTNIK Sun Moon Lake shuishe plan
SPUTNIK Sun Moon Lake shuishe overview

Shuishe is een klein dorpje tegen een van de heuvels, met een klein schiereiland waarop The Lalu is gelegen met uitzicht op het meer. De kleine baai heeft het potentieel voor recreatie- en amusementsprogramma's op afstand van het meer, maar het is er nog steeds mee verbonden. We stellen een weelderig meerpark voor, omgeven door een aangelegde parkeerstrook. Het moet al een leuke ervaring zijn om rond te rijden op zoek naar een parkeerplaats. Het hoogteverschil tussen de parkeerstrook en het meerpark geeft ruimte aan commercieel programma.

SPUTNIK Sun Moon Lake shuishe model top

Het meerpark wordt gekenmerkt door drie schijfconstructies. Twee ervan staan op het land en één, een theepaviljoen, drijft in het water. De twee schijven in het park zijn daken waaronder elk soort publiek programma zou kunnen plaatsvinden. Ze bieden schaduw en beschutting bij hevige regenval. De verschillende lamellenindelingen en dichtheden zorgen voor verschillende omstandigheden onder het dak.

De grootste schijf bood een structurele uitdaging. Taiwan staat bekend om zijn periodieke aardbevingen. Samen met de ingenieurs van ABT hebben we een speciaal schokabsorberend kussen ontwikkeld als onderdeel van het dak. Het kussen maakte het mogelijk om alleen kolommen en geen schoren onder het dak te hebben.

SPUTNIK Sun Moon Lake shuishe model night 2 discs
SPUTNIK Sun Moon Lake all discs
SPUTNIK Sun Moon Lake hsiangshan overview

De tweede wedstrijdlocatie Hsiangshan is bij het Xiangshanchoushui Station en de tunnel door een van de bergen. Dit is een zeer goede plek voor een transportknooppunt en een bezoekerscentrum. Het terrein heeft een steile helling naar de waterkant, dus hebben we het centrum op de rand gezet, los van de grond, met een zo breed mogelijke gevel om een panoramisch uitzicht op het meer te bieden.

SPUTNIK Sun Moon Lake hsiangshan facade