Rozenburg

Qualm, kantoorgebouw voor het nieuwe werken

Terug naar het overzicht
SPUTNIK Qualm Zijgevel Rubén Dario Kleimeer

Een informeel kantoor

Qualm is een aannemingsbedrijf voor grond-, weg- en waterwerken. Ze opereren door de hele Rotterdamse haven en het is een familiebedrijf dat van vader op zoon is overgegaan. Toen het bedrijf uitbreidde, besloot de opdrachtgever niet naar een nieuwe locatie te verhuizen, maar op hetzelfde terrein een nieuw kantoorgebouw te bouwen. Tijdens de bouw werd al het personeel verplaatst naar een tijdelijk kantoor op de site. Dat bleek een goede beslissing. Een blik uit het raam was voldoende om op de hoogte te blijven van de voortgang en het hele Qualm-bedrijf raakte bij het project betrokken.

Het pand staat op de plek waar het bedrijf Qualm begonnen is, op een industrieel bedrijventerrein uit de jaren '60. Het gebouw past in deze robuuste context met een ingetogen gevel. Achter de aluminium bekleding gaat een inventief, duurzaam VRF airconditioningsysteem schuil. Alle leidingen en apparatuur zijn verwerkt in de borstwering, waardoor er geen verlaagde plafonds in de kantoren nodig zijn.

Onze opdrachtgever had een expliciet idee over wat het nieuwe kantoor moest worden: een kantoorgebouw dat zou passen bij de bedrijfsvoering en werkwijze van het bedrijf. Enerzijds heeft het personeel behoefte aan concentratiewerkplekken. Anderzijds is het bedrijf horizontaal georganiseerd en bepaalt informele communicatie het succes van het bedrijf. Een eenvoudige typologische maatregel deed de truc. We namen een generieke kantooropstelling en breidden de breedte van de gang uit, waardoor een zone ontstond. Door de zone te openen met vides werden er nieuwe ruimtelijke relaties gecreëerd tussen de kantoorverdiepingen. Vervolgens werden de nieuwe ruimtes geprogrammeerd voor informele ontmoetingen en overleg tussen de collega's.

SPUTNIK Qualm diagram steps
SPUTNIK Qualm brug Renede Wit
SPUTNIK Qualm boardroom Renede Wit

SPUTNIK Qualm border Renede Wit

Om het verschil tussen de kantoorruimtes en de informele ontmoetingszone te benadrukken, kozen we ervoor om twee extreme sferen te laten botsen. De kantoorwerkplekken zijn rondom stralend wit uitgevoerd. In de middenzone zijn de vloer, plafonds, trappen en borstweringen van essenhout.

gallerij #