Rotterdam

Parkeergarage Erasmus Universiteit Woudestein Campus

Terug naar het overzicht

Een nieuw masterplan voor de campus #

De parkeergarage speelt een sleutelrol in het masterplan voor de herontwikkeling van de Erasmus Universiteit Woudestein Campus. De hoeveelheid en de groei van de parkeerplaatsen op de campus werd een bedreiging voor de mogelijkheden voor toekomstige uitbreidingen. Het grootste deel van het campusterrein tussen de gebouwen stond vol met auto's. Daarnaast had de campus vier ingangen, die niet echt de grandeur van een hoofdingang hadden, omdat ze allemaal gewoon toegang gaven tot de parkeerplaatsen. Tussen een wilde groei van pragmatische universiteitsgebouwen ontbrak een ruimtelijke structuur. Te midden van dit alles stond het betonnen monumentale hoofdgebouw uit 1970 van Elffers en Van der Heyden nog fier overeind.

Het universiteitsbestuur heeft een moedig besluit genomen door het masterplan voor de herontwikkeling en voor toekomstige uitbreidingen op de campus in gang te zetten, niet door een nieuw universiteitsgebouw te maken, maar door de parkeergarage als eerste te bouwen en zo alle auto's aan het zicht te onttrekken.Landschapsarchitecten Juurlink & Geluk waren uitgenodigd voor de prijsvraag voor de herinrichting van de campus. Ze vroegen ons om met hen samen te werken en onze inzending won.

De hoofdlijnen van het masterplan zijn de twee voetgangersassen die het campusterrein in vier kwartieren verdelen. Eén as wordt gevormd door een openbaar plein, met daaronder de tweelaagse parkeergarage. Dit plein sluit aan op de twee belangrijkste toegangswegen en geeft de campus een grootse entree.

De parkeergarage ligt aan de rand van het hoger en lager gelegen terrein van de campus en is het scharnier tussen de twee lagen in het landschap. De gevel van de parkeergarage is deels open op niveau -1 en deels uitgevoerd als landschapstrap.

SPUTNIK Erasmus University Parking Garage master plan
SPUTNIK Erasmus University Parking Garage bridge
SPUTNIK Erasmus University Parking Garage 3d section
SPUTNIK Erasmus University Parking Garage speed
SPUTNIK Erasmus University Parking Garage opening campus

Juurlink en Geluk ontwierpen een grote vijver voor het monument van Elffers. De vijver en het nieuwe studentenpaviljoen, ontworpen door Powerhouse Company en De Zwarte Hond, vormen samen het nieuwe hart van de campus. Het is dé plek waar je de foto maakt met je diploma in de hand.

SPUTNIK Erasmus University Parking Garage vide
SPUTNIK Erasmus University Parking Garage plaza vide avond

Alle geparkeerde auto's onder één dak samenbrengen en niet voor het gebouw waar je moet zijn, betekent ook wat loopafstand. En dat begint in de parkeergarage. Daarom hebben we twee grote vides in de parkeergarageniveaus gemaakt, niet alleen om daglicht in de garage te brengen, maar ook om enkele herkenningspunten van de campus zichtbaar te maken vanuit het interieur van de garage. Dit verankert de garage in de campus en helpt op een natuurlijke manier bij het vinden van de weg.

Het interieur van de parkeergarage is sober. Om het plafond zoveel mogelijk vrij te houden van vastgeschroefde technische elementen, hebben we een verlaagd plafond gemaakt van aluminium lamellen, die het plafond gedeeltelijk afdekken. Samen met de lichtlijnen, vloerstriping, het patroon op de betonnen wanden en het glas maken de plafondlamellen het lijnenpatroon-ontwerp compleet. Alle lijnen staan dwars op de rijrichting. De rijbaan in de garage is vrij over de volledige 400 m lengte van de garage.

SPUTNIK Erasmus University Parking Garage exploded
SPUTNIK Erasmus University Parking Garage leeg
SPUTNIK Erasmus University Parking Garage plaza