Rotterdam

Katendrechtse Haven, 131 appartementen

Terug naar het overzicht
DKV katendrecht site
DKV katendrecht square
DKV katendrecht square2

Iconische torens aan de Maas

De spectaculaire ligging aan de rivier was het uitgangspunt van het architectonisch plan voor woningbouwcomplex 2e Katendrechtse Haven: een semi-openbaar, gesloten bouwblok dat bestaat uit randbebouwing van vier bouwlagen hoog en een middengebied met lagere stroken.

Het door DKV ontworpen plan grenst direct aan de Maas en volgt de stedenbouwkundige configuratie, al zijn aan de Maaszijde twee hoogbouwblokken van eenentwintig bouwlagen toegevoegd. Een iets verhoogd openbaar plein boven een ondergrondse parkeergarage vormt de kern van het plan. De belangrijkste straat van de wijk is in de vorm van een monumentale trap doorgetrokken over het plein en eindigt in een uitkijktoren aan de Maas.

DKV katendrecht river3

Spectaculaire uitkraging

De trapeziumvormige hoogbouwblokken lijken te zweven met een uitkraging van 12 meter, waardoor de gevels georiënteerd zijn op de zon en de loop van de rivier. Langs de Maas strekt zich een wigvormige groene kade uit. De entreehallen met twee verdiepingen liggen aan het plein. De hoogbouwblokken herbergen per verdieping twee of drie appartementen. Deze woningen hebben een vaste kern en een flexibele indeling. Boven in het volume bevinden zich appartementen met twee verdiepingen. Alle appartementen zijn voorzien van ‘buiten’-ruimtes met ramen die over de gehele breedte kunnen worden weggeklapt en een spectaculair uitzicht bieden over de rivier.

De architectuur en de materialen benadrukken de uniformiteit van het stedenbouwkundig ensemble. Het palet aan materialen dat in het hele complex is gebruikt, is beperkt. De basisbeelddrager van het complex is een groot gedimensioneerde roodbruine baksteen, verlijmd om de intensiteit van de kleur te versterken.

DKV katendrecht quay6
DKV katendrecht quay3