Moskou

Gekliefde diamand, hoge dichtheid wooncomplex

Terug naar het overzicht

Voor een succesvol leven #

De locatie van het nieuwe wooncomplex 'Rublevskoye 101-105' onderscheidt zich van de omliggende gebouwen door zijn hoekpositie en 'gateway-effect' richting Yartsevskaya Ulitsa. Het is een broodnodige toevoeging, die opvalt door zijn onverwachte, zelfbewuste architectuur.

Tegelijkertijd heeft het complex de potentie om een stedelijke hotspot te worden die Moskovieten graag bezoeken. Maar bovenal heeft het nieuwe complex een identiteit waardoor de bewoners zich thuis voelen, zowel in hun zonovergoten appartementen als in de diverse collectieve ruimtes die hen worden aangeboden. De nabijheid van de rivier de Moskva met zijn aantrekkelijke groen completeert de moderne levensstijl van Rublevskoye 101-105.

Bovenstaande ambitie, samen met het grote programma van 110.000m2 en de beperkte hoogte van 75 meter vroeg om een slim concept voor een extreem hoge dichtheid. Temeer omdat de orientatie van de zon en het zicht op de rivier de Moskva tegengesteld zijn.

TPDVSP Rublevskoye Moscow snow

Onze eerste berekeningen met betrekking tot de gegeven verhuurbare vierkante meters versus de strenge eisen met betrekking tot zonlichtinval in de appartementen, leerden ons dat we moesten 'ontwerpen met zonlicht'.

We zijn begonnen met de maximale bouwschil door de beschikbare oppervlakte van het perceel te verhogen tot de maximale bouwhoogte. Het resulterende volume wordt uitgesneden door wiggen van de twee zonnige zijden, ZO en ZW. Het resultaat zijn vier zeer specifieke gebouwen die variëren in vorm en verhoudingen, maar tegelijkertijd een ensemble vormen met een eigen sterke identiteit. Dit karakter van een uniek architectonisch ensemble zorgt ervoor dat het project de gebouwenketen langs Rublevskoye Shosse verfraait en tevens de monumentale ingang van Yartsevskaya Ulitsa voltooit.

TPDVSP Rublevskoye Moscow sun sequence
TPDVSP Rublevskoye Moscow model top

De Rublevskoye 101-105 Appartementen zullen bewoners een verscheidenheid aan keuzes bieden: in sferen, in voorzieningen, in appartementen en hun toekomstige mogelijkheden. De zes entreelobby's en de liftlobby's op de hogere verdiepingen zijn totaal verschillend in ruimte, inrichting en materiaal.

Een kiezelstenen patio met negen bestaande bomen in het hart van het complex wordt een levendig plein met daaraan een kinderdagverblijf, een restaurant, een apotheek en een supermarkt. Er is ook een McBike-winkel waar inwoners gratis fietsen kunnen ophalen voor een gezonde rit door het rivierlandschap van de Moskva. Het stervormige vlonder op de eerste verdieping herbergt een romantische collectieve tuin en een houten vlonder voor sport en spel.

Op de verdiepingen van het appartementengebouw, langs de gang, zijn lineaire zones met de functionele elementen van de woningen. Zodoende zijn alle woonruimtes aan de gevel gesitueerd. Dit betekent een volledige flexibele indeling, ook tussen aangrenzende appartementen, dankzij de maximale openingen in de dragende muren. 30% van alle appartementen is op twee of drie richtingen georiënteerd en de grote appartementen in het midden zijn tweezijdig georiënteerd.


TPDVSP Rublevskoye Moscow model facade

De gevels zijn opgebouwd uit een combinatie van drie verschillende ontwerpprincipes die samen de iconische uitstraling van het ensemble versterken. De buitengevels van het complex zijn ‘glad’. De vlakken boven het podium zijn van donkere baksteen met een patroon van wisselende raamformaten waaraan een zwerm rode elementen is toegevoegd. Op podiumniveau en bij de ranke koppen van de gebouwen zijn de gevels ‘transparant’, gemaakt. Een glazen constructie die bij de loggia’s op de hogere verdiepingen volledig kan worden geopend.

Om het interieurkarakter van de collectieve ruimte in het hart van het ensemble te benadrukken, zijn de gevels hier ‘gordijnplooien’ door middel van een onregelmatig patroon van doorlopende verticale lijnen die uit het oppervlak steken. Ze bevatten erkers die de appartementen aan deze zijde voorzien van verrassende diagonale doorkijkjes op de open plekken in de omgeving, zoals de rivier de Moskva en de bossen bij Rayon Kuntsevo. Het belangrijkste materiaal van deze gevels is rood metselwerk waaraan we een rijkdom en hoge detaillering willen geven die vergelijkbaar is met het baksteenexpressionisme dat in de jaren twintig zijn hoogtepunt bereikte in Nederland en Duitsland.

TPDVSP Rublevskoye Moscow arial