De Lier

Big Green Egg Europe, kantoorgebouw

Terug naar het overzicht

Op maat gemaakt #

Big Green Egg is synoniem voor Kamado barbecues van de hoogste kwaliteit. De productie vindt plaats in de Verenigde Staten, waar Big Green Egg vandaan komt. Big Green Egg Europe levert aan 42 landen in Europa. Het importeert, maakt advertentiecampagnes en nodigt importeurs uit Europese landen, Azië en het Midden-Oosten uit voor een bezoek aan het bedrijf in De Lier, nabij Rotterdam. Nu breidt het bedrijf uit en onze klant greep dat als een kans om een op maat gemaakt kantoorgebouw te creëren, perfect geschikt voor de manier van werken van het bedrijf. Eén ding was vanaf het begin duidelijk: de ontwerpkwaliteit van het gebouw moest overeenkomen met de kwaliteit van het product.


Big Green Egg 25 TPDVSP
Big Green Egg 01 Ossip
Big Green Egg 04 Ossip
46 Big Green Egg Ossip

De kamado is een typisch product uit de belevingseconomie en staat voor een bepaalde levensstijl. Daarom is het bedrijf vooral gericht op marketing en evenementen. Om het creatieve proces te versterken is een inspirerende werkomgeving nodig, waarin collega's werken in een open setting met korte schakels. Daarnaast is een hoogwaardige buitenruimte essentieel om de verkopers en importeurs te verwelkomen en de “Eggs” te demonstreren.

Het gebouw heeft een pure hoofdvorm, een natuurlijke ruimtelijke vormgeving met gebruik van specifieke materialen. Het bestaat uit een donker vierkant volume in twee lagen, dat zich door zijn heldere eenvoud stevig tussen de onopvallende pakhuizen in de industriële context plaatst. Rondom het gebouw heeft de gevel slechts enkele doorlopende, verdiepingshogehoge ramen op relevante plekken, de rest is massief metselwerk. De verrassing zit in het interieur.

Centraal in het gebouw ligt een vierkante patio. Het vloerniveau is halverwege de begane grond en de eerste verdieping. Hierdoor krijgen alle representatieve ruimtes op de begane grond en de kantoorruimtes op de eerste verdieping een directe relatie met het zelf-gecreëerde buitenleven. Een volgroeide boom markeert het midden van de patio en zorgt voor een comfortabele levendige schaduw van het zonlicht door het hele gebouw.

Big Green Egg 06 Ossip
TPDVSP big green egg plans

De context van het gebouw is die van een typisch industrieel gebied: veel aangrenzende magazijnen en kantoren. Daarom hebben we de gebruikelijke naar buiten gerichte oriëntatie in het gebouw omgebogen naar een besloten patio. Het terrasniveau ligt op +1/2, tussen de begane grond en de eerste verdieping, waardoor de patio een directe ruimtelijke verbinding heeft met beide kantoorverdiepingen en goed te bereiken is. De flagstone vloer loopt van het interieur door tot in de patio. Een volgroeide boom zal de gebruikers schaduw en comfort bieden tijdens vergaderingen en pauzes in de buitenlucht.

57 Big Green Egg Ossip
59 Big Green Egg Ossip
Big Green Egg 18 TPDVSP
51b Big Green Egg Ossip
49 Big Green Egg Ossip
30 Big Green Egg Ossip

Het is tegenwoordig zeldzaam om het volledige project, inclusief de aanbestedingsstukken en bouwbegeleiding, het interieurontwerp en het ontwerp van de buitenkeuken, in opdracht te krijgen. Deze totale ontwerpopdracht beschouwen wij als het grootste teken van vertrouwen dat de opdrachtgever ons kon geven.

Big Green Egg 24 TPDVSP