Moskou

Best Kept Secret – Donskoy 5th Proezd

Terug naar het overzicht

Bijna onzichtbaar vanaf de openbare weg is dit een plek die in de nabije toekomst een van de meest populaire woonwijken van Moskou zou kunnen worden. Hiervoor zijn al enkele voorwaarden aanwezig: korte afstand tot het centrum van de stad, nabijheid van de metro, de derde ringweg en een aantal mythische iconen van Moskou zijn in de buurt: het Donskoy-klooster, de Neskuchny-tuin en de Shukhov-toren .

Ondanks de positieve eigenschappen van de locatie, zijn er ook enkele moeilijkheden. Op dit moment is de site min of meer gewoon een achtertuin omringd door de achterkanten van de bestaande gebouwen die hun voorkanten naar de straten hebben gericht.

Een van de sterkste punten van het nieuwbouwgebied is dat er slechts twee punten zijn waar het binnengebied aansluit op de openbare weg. Als gevolg hiervan zal het gebied altijd een introvert karakter hebben. Hier kan een zelfvoorzienende, onderscheidende leefomgeving worden gecreëerd waar het zowel binnen als buiten de gebouwen prettig wonen, werken en spelen is.

De hofstructuur laat voldoende ruimte rond het woonensemble om een ​​bufferzone te creëren die de aanwezigheid van de omliggende gebouwen neutraliseert en tegelijkertijd breed genoeg is om de twee verbindingswegen die we in het gebied introduceren, op te nemen. Deze wegen krijgen de kwaliteit van boulevards waar bezoekersparkeerplaatsen, pleinen en doorlopende voetgangerszones de passende ambiance bieden voor de commerciële voorzieningen in de plint. Aan de oostelijke weg is een driehoekig plein te vinden dat de ideale ambiance vormt voor het verplaatste oorlogsmonument.

Naast de begraafplaats en het voormalige APC- nu Onix Bank-gebouw, introduceren we een groene bufferzone. In deze zone nemen we zowel de school als de kleuterschool op. Volgens de regels bevinden ze zich buiten de grenslijn rond de begraafplaats die aangeeft waar geen onderwijsvoorzieningen mogen worden gebouwd. Het karakter van de groene zone komt sterk ten goede als de benodigde sportvelden in dit gebied komen te liggen.

TPDVSP Donskoy 5th proezd urban 1
TPDVSP Donskoy 5th proezd urban 2
TPDVSP Donskoy 5th proezd urban 3
TPDVSP Donskoy 5th proezd urban 4
TPDVSP Donskoy 5th proezd diagram volume
TPDVSP Donskoy 5th proezd diagram program
TPDVSP Donskoy 5th proezd diagram program volume
TPDVSP Donskoy 5th proezd diagram program exploded

De totale hoeveelheid programma zet de site onder druk. Naast een bebouwd programma van bijna 163.000 m², is er volgens regelgeving ook vraag naar ruim 10.000 m² buitenprogramma. De afbeelding toont het programmavolume in volumes van 16 m breed en 50 m hoog (de aanvankelijke hoogtelimiet).

Binnen de woningbouw spelen de hoven een centrale rol. Gezien de omtrek van de locatie is het logisch om twee binnenplaatsen te creëren, een vierkante in het zuiden, een rechthoekige in het noorden, samen 0,8 hectare. Deze hoven zijn met elkaar verbonden en geven via strategisch geplaatste passages toegang tot de straten en de groenzone. De binnenplaatsen bieden met hun rijke vormgeving een 3D-landschap waarin speelplaatsen voor kinderen en plekken voor ontspanning op de meest natuurlijke manier zijn ingebed.

Voor bewoners van het gebouwencomplex wordt dit een magische, persoonlijke plek, die vanuit alle appartementen te bereiken is, omdat de hoofdingangen van de lobby's altijd verbonden zijn met de binnenplaatsen. Een van de grote voordelen van dit concept is ook dat de bedrijfsruimten op de begane grond gelijktijdig naar de straat en naar de hoven kunnen worden georiënteerd. Elke winkelier heeft de mogelijkheid om aan te sluiten op de straat, op het hof of op beide.

Met het aantal mensen dat hier woont en werkt, kunnen we ons voorstellen dat kleine lokale voorzieningen, zoals een coffeeshop of een ‘groen’ restaurant voor gezonde fastfood, hun bedrijf in de plint kunnen openen. Deze activiteiten zorgen voor een levendige sfeer op de boulevards en collectieve activiteiten in de hoven.

TPDVSP Donskoy 5th proezd nightview

Met de hoven als uitgangspunt is de indeling van het Masterplan heel eenvoudig. Beide binnenplaatsen zijn omsloten door laagbouw perimeter gebouwen van zeven verdiepingen inclusief de 2 verdiepingen tellende commerciële plint. Op de twee punten waar het gebied uitkomt op de omliggende wijken, strekken deze zeven verdiepingen tellende gebouwen zich uit tot aan de weg om de entrees van de nieuwe woonwijk te benadrukken. Het gebouw aan de noordelijke entree heeft een zeer bescheiden schaal waardoor het een hechte relatie aangaat met de rustige woonwijk die op dit punt begint.
Boven de zevende verdieping rijzen torens op uit de bouwblokken. Deze gebouwen worden steeds op de hoeken van de laagbouw geplaatst, zodanig dat ze samen een ontspannen, transparante compositie van zeven torens vormen, die elkaar voldoende ruimte geven voor een goede zonlichtinval en weidse doorkijkjes vanuit de appartementen. Tegelijkertijd bemoeien de torens zich niet al te veel met de beleving van de hoven. Door de wisselende vormgeving van de hoogbouw oogt het ensemble spectaculair, als een miniatuurstad waarvan de torens een dialoog aangaan met de bestaande hoogbouw in Moskou, zoals de schitterende Shukhovtoren.

TPDVSP Donskoy 5th proezd courtyard
TPDVSP Donskoy 5th proezd apartment

Om de gewenste flexibiliteit te garanderen, hebben we in het hele plan een rationeel rastersysteem ingevoerd. Een rastersysteem van 6,40 m. x 8,00 m is de perfecte basis voor een goed functionerende parkeergarage. Bovengronds zijn alle constructies, inclusief de torens, gebaseerd op een module van 3,20 m waarin dragende muren zich herhalen op een afstand van 6,40 m. Nadat we het principe van de 'bouwsteen' in het rastersysteem hadden verwerkt, creëerden we een bouwstructuur die ons de vrijheid gaf om flexibele plattegronden te ontwerpen.
In de zevenlaagse laagbouw is de ‘bouwsteen’ een rechthoek waarin 50% van het woonoppervlak gevuld kan worden met verschillende combinaties van 1-,2-, 3-kamerappartementen. Als de Europese 2-slaapkamer appartementen compatibel zijn met de categorie Business Class, zouden ze hier kunnen worden opgenomen, omdat de vraag ernaar steeds sneller toeneemt.
In de hoogbouw wordt de rechthoekige ‘bouwsteen’ meer beschouwd als uitgangspunt van waaruit het ontwerp begint. Hierbij streven we naar maximale flexibiliteit, waarmee we bijvoorbeeld kunnen inspelen op de opkomende vraag naar de grotere appartementen.